Translate

sobota, 5 stycznia 2019

Groszek cukrowy na sposób azjatycki.


Szybka przekąska dla osób lubiących kuchnie azjatycką. Dosłownie 7 składników i dodatek do dania bądź przystawka gotowa. Polecam...

Składniki 2 porcje

10 dag groszku cukrowego
....................................................
1 mała cebula
....................................................
1 ząbek czosnku
....................................................
Odrobina chilli
....................................................
Kawałek imbiru startego
....................................................
Sos sojowy jasny
....................................................
Sok z limonki/ cytryny
....................................................
Olej do smażenia
.....................................................

PRZYGOTOWANIE:

  • Groszek płuczemy, osuszamy na durszlaku. Cebulę kroimy w piórka, czosnek przeciskamy przez prasę, chilli siekamy, imbir ścieramy na tarce.
  • Na 2 łyżkach oleju podsmażamy cebule, czosnek, imbir chilli dokladnie mieszamy aby nam się nie spalił czosnek. Po 2 minutach dodajemy groszek. Mieszamy go przez minutę. Dolewamy 3 łyżki sosu sojowego jasnego mieszamy 2 minuty. Groszek ma być lekko chrupiący. Na koniec wyciskamy odrobinę soku z 1/4 limonki bądź cytryny.
  • Podajemy gorące. Smacznego!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz