Szybka przekąska dla osób lubiących kuchnie azjatycką. Dosłownie 7 składników i dodatek do dania bądź przystawka gotowa. Polecam...
Składniki 2 porcje
10 dag groszku cukrowego
....................................................
....................................................
1 mała cebula
....................................................
....................................................
1 ząbek czosnku
....................................................
....................................................
Odrobina chilli
....................................................
....................................................
Kawałek imbiru startego
....................................................
....................................................
Sos sojowy jasny
....................................................
....................................................
Sok z limonki/ cytryny
....................................................
....................................................
Olej do smażenia
.....................................................
PRZYGOTOWANIE:
.....................................................
PRZYGOTOWANIE:
- Groszek płuczemy, osuszamy na durszlaku. Cebulę kroimy w piórka, czosnek przeciskamy przez prasę, chilli siekamy, imbir ścieramy na tarce.
- Na 2 łyżkach oleju podsmażamy cebule, czosnek, imbir chilli dokladnie mieszamy aby nam się nie spalił czosnek. Po 2 minutach dodajemy groszek. Mieszamy go przez minutę. Dolewamy 3 łyżki sosu sojowego jasnego mieszamy 2 minuty. Groszek ma być lekko chrupiący. Na koniec wyciskamy odrobinę soku z 1/4 limonki bądź cytryny.
- Podajemy gorące. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz