Translate

wtorek, 24 września 2013

Sałatka z pieczonymi buraczkami i rukolą.

Jednym z moich ulubionych warzyw jest burak. Staram się jeść go często i pod różnymi postaciami. Ostatnio naszła mnie ochota na sałatkę z burakiem. Mam nadzieję, że będzie Wam smakowała.



SKŁADNIKI
1 opakowanie rukoli
2 średniej wielkości buraki
1 mandarynka
garść orzechów włoskich
pół pęczka szczypiorku
SOS
4 łyżki oleju
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżka miodu
1 łyżeczka musztardy
1 ząbek czosnku
pół łyżeczki soli
szczypta pieprzu
szczypta oregano
  1. Zaczynamy od buraków, które myjemy, osuszamy i kroimy na 4. Następnie zawijamy w folię aluminiową i wkładamy do piekarnika nagrzanego na 180'C na godzinę.
  2. Rukolę myjemy, osuszamy (wirówka do sałat idealnie się do tego nadaje) i przekładamy do miski.
  3. Orzechy rozdrabniamy nożem, i wrzucamy na nagrzaną patelnie bez tłuszczu, mieszając je od czasu do czasu. Wystarczy im 3 minuty smażenia aby były chrupiące. Przestudzone wrzucamy do rukoli.
  4. Nektarynkę obieramy, dzielmy na cząstki, każdą z nich obieramy ze skórki i kroimy na pół i dorzucamy do miski.
  5. Szczypior kroimy w kostkę i dodajemy do reszty składników.
  6. SOS:  do słoika dodajemy wszystkie składniki tj. olej, sok z cytryny, miód, musztardę, czosnek, sól, pieprz, oregano i energicznie mieszamy następnie odstawiamy i wracamy do buraków.
  7. Buraki ostudzone, obieramy ze skóry i kroimy w cienkie plasterki i również dodajemy do rukoli.
  8. Przed podaniem polewamy połową sosu i delikatnie mieszamy palcami (lepiej się sprawdzą niż łyżka ponieważ będziemy wiedzieć od razu czy jest pokryta sosem), gdy sałata jest zbyt sucha dolewamy resztę sosu. Sałatkę jemy samą lub stosujemy jako dodatek do dań mięsnych. SMACZNEGO.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz