Translate

poniedziałek, 23 września 2013

Grzybobranie i przepis na zupę grzybową

Wrzesień to idealny czas aby w lesie znaleźć prawdziwe skarby. Ja znalazłam ich sporo i o to, co z nich zrobiłam...
Kania o monstrualnych rozmiarach 36,5cm średnicy.

Oto mój cały zbiór głównie podgrzybki, babki, kozaki,  kanie, opieńki i prawdziwek.


Grzyby suszone, jak znalazł jako dodatek do sosów, zup i oczywiście bigosu.

Grzybki marynowane i dumny prawdziwek na pierwszym planie.

ZUPA GRZYBOWA
porcja dla 5 osób
SKŁADNIKI
2 skrzydełka z kurczaka
10 grzybów surowych
3 l. zimnej wody
3 ziemniaki
1 marchewka
1/4 selera (korzeń)
pietruszka (korzeń)
1 mała cebula
2 listki laurowe
3 ziela angielskie
sól i pieprz
tymianek gałązki
koperek
śmietana 18%
garść makaronu (opcjonalnie)
koperek do dekoracji
  1. Mięso wrzucamy do garnka zalewamy zimną wodą, wrzucamy listki, ziele korzeń selera i pietruszki, przykrywamy i gotujemy 20 minut.
  2. Ziemniaki i marchewkę kroimy w kostkę.Grzyby myjemy, kroimy w kawałki. Gotujemy rondelek z wodą i wrzucamy na 5 minut grzyby aby je odgotować. Odsączamy je na sitku.
  3. Do garnka z wywarem dodajemy marchewkę i ziemniaki, (i makaron) gdy będą miękkie dorzucamy grzyby i cebulę w całości. Solimy i pieprzymy zupę. Gdy ziemniaki będą miękkie do szklanki dodajemy 2 łyżki śmietany i kilka łyżek gotującej zupy. Dokładnie mieszamy i wlewamy do zupy, wyłączamy gaz i wrzucamy gałązki świeżego tymianku i mieszamy. Za 5 minut podajemy. SMACZNEGO.
  4. Jeśli nie lubimy zup zabielanych zrezygnujmy ze śmietany dodajmy koperku. Tez będzie bardzo smaczna.
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz