Translate

środa, 25 września 2013

Pizza z boczkiem, czosnkiem i kukurydzą.

Pizza jest chyba ulubionym przysmakiem małych i dużych łakomczuchów. Przynajmniej tak jest u mnie w domu. Domową pizze rodzinka może jeść codziennie oczywiście z innymi dodatkami.
Poniżej zamieszczam przepis na pizzę, która zawsze wychodzi. Nie ważne jakie mamy zdolności w pieczeniu ciast. Przepis jest prosty a na wierzch możemy wrzucić to co lubimy i po 20 minutach delektować się smakiem pysznej domowej pizzy.

SKŁADNIKI NA BLACHĘ Z PIEKARNIKA
Ciasto:
3 szkl. mąki pszennej (ale super jest ta specjalna do pizzy)
1/2 kostki drożdży
4 łyżki oleju/oliwy z oliwek
3/4 szkl. letniej wody
1/2 łyżeczki soli i cukru
Sos:
chlust oliwy/oleju
1/2 słoika PASSATY (gęsty przecier z przetartych pomidorów)
1/2 małej cebuli
ząbek czosnki
1/2 słoiczka koncentratu pomidorowego
1 łyżeczka suszonego oregano
4 gałązki tymianku
pół łyżeczki soli/ pieprzu i cukru
Dodatki:
2 opak. mozzarelli
5 plasterków sera gouda
opakowanie boczku wędzonego w plastrach
2 ząbki czosnku
dwie garści kukurydzy
suszone oregano
  1. Wyjmujemy blachę z piekarnika:) i NASTAWIAMY PIEKARNIK NA MAKSYMALNĄ TEMP. JAKĄ MAMY NA SKALI.
  2. CIASTO: mąkę przesiewamy do miski, dodajemy sól i cukier, olej, wkruszamy drożdże i ugniatamy dodając powoli wodę. Zagniatamy 10 minut ( możemy poćwiczyć mięśnie) im dłużej ugniatamy ciasto tym bardziej puszysta pizza wyjdzie. Jak ciasto nie lepi się do rąk. Wykładamy je na blachę oprószoną mąką i rozciągamy do boków. Można wałkować podsypując mąką. Niech trochę urośnie.
  3. SOS: wlewamy odrobinę oliwy do rondla. Wrzucamy cebulkę posiekaną w kostkę i cukier, mieszamy. Za chwilę dorzucamy rozgnieciony ząbek czosnku i suszone oregano, mieszamy. Dolewamy Passatę i mieszamy. Dodajemy przecier, sól i tymianek. Zmniejszamy ogień i niech trochę się zredukuje. Rondel jest najlepszy ponieważ zapobiegnie czerwonym kropkom na kuchence ze skaczącego sosu.
  4. Ciasto podrosło, więc smarujemy je sosem aż po brzegi. Kładziemy plasterki boczku, czosnku i kukurydzę. Obsypujemy suszonym oregano i rwiemy kawałki mozzarelli i goudy układając je gęsto na pizzy. Wkładamy do piekarnika na najwyższą półkę i pieczemy 15/20 minut. WYŁĄCZAMY SOS. Mój piekarnik nagrzewa się do 270'C i ciasto potrzebowało 20 minut. Jak sprawdzić czy jest gotowe? Jeśli odchodzi od brzegów i po podważeniu łopatką spód ciasta jest złoto brązowy należy pizze wyjąc. Kroimy wedle uznania polewamy sosem. SMACZNEGO.

1 komentarz:

  1. Mega pyszne! Ciasto, sos, smak CACY;)) Do tej pory korzystałam z innego przepisu na ciasto, ale od dzisiaj będę używała przepisu kurki pieczonej.Pozdrawiam miłośników gotowania;)

    OdpowiedzUsuń