Translate

czwartek, 3 października 2013

Chińszczyzna... Kurczak na ostro z warzywami i makaronem.

Kuchnia orientalna jest bardzo inspirująca i szybka w przygotowaniu. Danie ostre, pełne imbiru i czosnku wzmacniają naszą odporność i stanowią pyszną kompozycję smakową. Mam nadzieję, że ten przepis wam przypadnie do gustu...


SKŁADNIKI
porcja dla 4 osób
1 podwójna pierś z kurczaka
1/2 opakowania makaronu chow mein
1/2 brokuła
1/2 marchewki
1/2 papryki czerwonej
1 cebula średniej wielkości
2 ząbki czosnku
1 cm imbiru
1 pęczek dymki ze szczypiorem
olej do smażenia
MARYNATA DO MIĘSA
1 łyżka  sosu SAMBAL OELEK
3 łyżki sosu sojowego jasnego
1 cm imbiru
1 ząbek czosnku
1/2 łyżeczki cukru
1/2 łyżeczki octu ryżowego
SOS DO MAKARONU
2 łyżki sosu rybego
2 łyżki soku z cytryny
1 łyżeczka cukru
1 łyżka sosu sojowego jasnego
1 łyżeczka sosu sojowego grzybowego
  1. Pierś myjemy, osuszamy i kroimy w paski, pod kątem aby przeciąć włókna wzdłuż. Wrzucamy do miski, marynatę mieszamy i zalewamy nią mięso. Odstawiamy (ja mięso marynowałam 24h w lodówce). W ciepłym miejscu wystarczy 20 minut.
  2. Makaron przygotowujemy wedle opisu na opakowaniu. Odcedzamy przelewamy zimną wodą i znowu odcedzamy aby się nie skleił.
  3. Brokuła dzielimy na małe różyczki, marchew kroimy w cienkie skośne plasterki, paprykę w paski a cebulę w piórka. Czosnek i imbir siekamy w drobną kostkę.
  4. W miseczce mieszamy składniki na sos i odstawiamy do przegryzienia się. Jeśli zapach sosu rybnego nam przeszkadza to zamiast niego dodajmy sos sojowy jasny (3łyzki).
  5. Na patelni głębokiej/w woku rozgrzewamy olej na dużym palniku. Obsmażamy pierś energicznie mieszając, aby obsmażyła się z każdej strony. Po 2 minutach  wykładamy ją na talerz. Dolewamy oleju i nadal na wysokim płomieniu obsmażamy warzywa. Wrzucamy marchew, brokuła i mieszamy. Po minucie dodajemy cebulę i paprykę i mieszamy. Po minucie dodajemy imbir, czosnek i dorzucamy pierś energicznie mieszamy. Po 2 minutach smażenia na dużym ogniu i mieszania dolewamy sos i dalej mieszamy. Dorzucamy makaron i dymkę. Mieszamy energicznie i po minucie wykładamy na talerze. Warzywa mają być obsmażone ale jędrne a nie ciapowate. Możemy skropić sokiem z cytryny. SMACZNEGO.

2 komentarze:

  1. yuuuuummmmmmyyyy :))))) ;D robilam pizze oczywiscie wyszdl troche zakalec ale byla smaczna:P ;))) xx:****

    OdpowiedzUsuń
  2. Za mało ugniatałaś:) lub może klima była na zbyt niską temp ustawiona a drożdże lubią ciepło:) ważne, że smakowała:) ale z ciebie Kucharz nono Top Chef ;)

    OdpowiedzUsuń