Translate

piątek, 4 października 2013

LUNCHOBOX sałatka z łososiem, sałatą i papryką

Kolejny przykład propozycji na drugie śniadanie. Kolorowo, smacznie i zdrowo. Chrupiąca sałata i papryka, połączona z wędzonym łososiem, całość polana miodowo-musztardowym sosem winegret. Serdecznie polecam.
SKŁADNIKI
(porcja dla 2 osób)
3 liście sałaty lodowej
2 ogórki konserwowe
2 łyżki kukurydzy z puszki
1 gałązka szczypiorku
1 mała papryka czerwona
1 opakowania łososia wędzonego w plastrach
SOS:
1 łyżka musztardy
1 łyżka miodu
3 łyżki oleju
2 szczypty soli
1 szczypta pieprzu
1 szczypta estragonu
łyżeczka soku z cytryny
  1. Sałatę i paprykę myjemy, osuszamy i kroimy w paski; ogórki w plasterki a szczypior siekamy. Łososia dzielimy na dwie porcje.
  2. W pojemnikach układamy najpierw sałatę, ogórka, paprykę, kukurydzę, szczypior, oddzielnie w pojemniczku układamy łososia aby cała sałatka nie była uwędzona:).
  3. SOS: do słoiczka dodajemy musztardę, miód, olej, sól i pieprz, sok z cytryny oraz estragon. Energicznie wstrząsamy, aż wszystkie składniki się połączą i sos będzie gęsty.
  4. Sos dzielimy na dwie porcje i polewamy tuż przed podaniem, np. następnego dnia; łososia dodajemy na sam koniec aby, cała sałatka nie była zdominowana smakiem ryby. SMACZNEGO.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz