Translate

wtorek, 8 października 2013

LUNCHBOX sałatka z krewetkami, świeżym szpinakiem oraz mango

Sałatka na życzenie jednej z osób, świeża o niebanalnym smaku i mocno egzotyczna. Serdecznie polecam.
SKŁADNIKI 
250 g. krewetek tygrysich (bez ogonów)
2 garści szpinaku baby
1 świeże dojrzałe mango
garść orzechów nerkowca
olej czosnkowo-imbirowy do WOKA - jak nie mamy dodajemy 1/2 łyżeczki imbiru do marynaty
MARYNATA DO KREWETEK
1 chilli
1 ząbek czosnku
2 łyżki soku z limonki
2 łyżki sosu sojowego jasnego (japońskiego)
DRESSING
3 łodygi natki pietruszki
1 ząbek czosnku
1 łyżeczka miodu
szczypta soli
3 łyżki oleju

  1. Krewetki oprawiamy, pozbywamy się ogonków. Przerzucamy do miski dodajemy posiekane drobno chilli bez pestek, posiekany ząbek czosnku, sok z limonki i sos sojowy.
  2. Myjemy szpinak i suszymy. Wrzucamy do miski. Mango kroimy w 1/3 grubości wzdłuż a miąższ nacinamy w kostkę, wywracamy i ścinamy ze skóry, tak jakby się filetowało rybę. Tutaj Kurt Scheller pokazuje jak to zrobić http://www.youtube.com/watch?v=-M2-ZIuWIug
  3. Orzechy należy uprażyć na patelni przez 2 minuty, potem posiekać je na drobniejsze kawałki.
  4. Na oleju imbirowo-czosnkowym podsmażamy krewetki po dwie minuty z każdej strony.
  5. W miseczce mieszamy składniki na dressing, posiekaną drobno pietruszkę, czosnek, miód, olej i sól. 
  6. Układamy na szpinaku mango, orzechy, krewetki i polewamy dressingiem. SMACZNEGO.



1 komentarz:

  1. Przepis smakowity, z pewnością wypróbuję. Dziękuję.
    Pozdrawiam narzeczonych.

    OdpowiedzUsuń