Ten tort przygotowała z rok temu
moja najlepsza przyjaciółka, jest dość wymagający, ale w smaku kremowy i
pyszny. Chrupiące cząstki karmelu miło strzelają pod zębami. Natomiast
jak dłużej postoi zamieniają się w płynącą lawę karmelowa.. :) ale się
rozmarzyłam. Polecam, tort jest efektowny,
orzechowo-karmelowo-śmietankowy i każdy robi WOW jak go próbuje. :) Jest
bardzo słodki dlatego zmniejszyłam ilość cukru z oryginału. Ale w sumie
tort ma być słodki :) Serdecznie polecam.
Składniki na 1 placek tortownica 24 cm. średnicy x 3
3 białka
3 łyżki cukru
3 białka
3 łyżki cukru
3/4 łyżki mąki
60 g mielonych orzechów laskowych
60 g mielonych orzechów laskowych
- Białka ubić na sztywno. Dodać cukier i ubijać dalej, aż cukier się rozpuści. Stopniowo dodawać przesianą mąkę i orzechy, mieszając łyżką. Wyłożyć do natłuszczonej lub wyścielonej pergaminem tortownicy i piec ok. 25 minut w temp. 170°C.
Masa budyniowa:
10 żółtek
10 łyżek cukru
5 i 1/2 łyżek mąki pszennej
2 opak. cukru wanilinowego
340 ml. mleka
170g. masła
10 żółtek
10 łyżek cukru
5 i 1/2 łyżek mąki pszennej
2 opak. cukru wanilinowego
340 ml. mleka
170g. masła
- Żółtka, cukier, mąkę, cukier wanilinowy i mleko zmiksować w rondlu. Zagotować na małym ogniu, ciągle mieszając, aż masa zgęstnieje. Ostudzić do temperatury pokojowej, od czasu do czasu mieszając, żeby na wierzchu nie utworzył się kożuch. Ja wstawiłam garnek do zlewu z zimną wodą, i szybko wystygła:)
- Miękkie masło ubić mikserem, stopniowo dodawać ostudzoną masę budyniową.
Chrupiąca masa śmietankowa:
340 g śmietany kremówki (30%) zimnej
120 g podpieczonych, posiekanych orzechów laskowych
200 g cukru (na karmel)
120 g podpieczonych, posiekanych orzechów laskowych
200 g cukru (na karmel)
- Cukier (200 g) rozpuścić w garnku, aż zrobi się karmel (uważać, żeby nie przypalić). Szybko, ale ostrożnie wylać na papier do pieczenia i cienko rozsmarować 2 mm.. Kiedy karmel całkowicie ostygnie i stwardnieje, należy go pokruszyć (można wałkiem wałkować jak ciasto na pierogi) na małe kawałki, ale nie zróbcie proszku.
- Mocno schłodzoną kremówkę ubić na sztywno dodając Wymieszać z posiekanymi orzechami i pokruszonym karmelem.
- Położyć jeden placek na tacy, posmarować masą budyniową (mniej niż połową), następnie masą śmietankową (1/2 porcji), przykryć drugim plackiem i czynności powtórzyć. Wierzch i boki cienko posmarować resztą masy budyniowej. Ciasto schłodzić w lodówce. z 2-3 godziny. SMACZNEGO.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz