Translate

poniedziałek, 7 października 2013

TORCIK EGIPSKI


Ten tort przygotowała z rok temu moja najlepsza przyjaciółka, jest dość wymagający, ale w smaku kremowy i pyszny. Chrupiące cząstki karmelu miło strzelają pod zębami. Natomiast jak dłużej postoi zamieniają się w płynącą lawę karmelowa.. :) ale się rozmarzyłam. Polecam, tort jest efektowny, orzechowo-karmelowo-śmietankowy i każdy robi WOW jak go próbuje. :) Jest bardzo słodki dlatego zmniejszyłam ilość cukru z oryginału. Ale w sumie tort ma być słodki :) Serdecznie polecam. 



Składniki na 1 placek tortownica 24 cm. średnicy x 3 
3 białka
3 łyżki cukru
3/4 łyżki mąki
60 g mielonych orzechów laskowych
    1. Białka ubić na sztywno. Dodać cukier i ubijać dalej, aż cukier się rozpuści. Stopniowo dodawać przesianą mąkę i orzechy, mieszając łyżką. Wyłożyć do natłuszczonej lub wyścielonej pergaminem tortownicy i piec ok. 25 minut w temp. 170°C.
    Masa budyniowa:
    10 żółtek
    10 łyżek cukru
    5 i 1/2 łyżek mąki pszennej
    2 opak. cukru wanilinowego
    340 ml. mleka
    170g. masła
    1. Żółtka, cukier, mąkę, cukier wanilinowy i mleko zmiksować w rondlu. Zagotować na małym ogniu, ciągle mieszając, aż masa zgęstnieje. Ostudzić do temperatury pokojowej, od czasu do czasu mieszając, żeby na wierzchu nie utworzył się kożuch. Ja wstawiłam garnek do zlewu z zimną wodą, i szybko wystygła:) 
    2. Miękkie masło ubić mikserem, stopniowo dodawać ostudzoną masę budyniową.
    Chrupiąca masa śmietankowa:
    340 g śmietany kremówki (30%) zimnej
    120 g podpieczonych, posiekanych orzechów laskowych
    200 g cukru (na karmel)
    1. Cukier (200 g) rozpuścić w garnku, aż zrobi się karmel (uważać, żeby nie przypalić). Szybko, ale ostrożnie wylać na papier do pieczenia  i cienko rozsmarować 2 mm.. Kiedy karmel całkowicie ostygnie i stwardnieje, należy go pokruszyć (można wałkiem wałkować jak ciasto na pierogi) na małe kawałki, ale nie zróbcie proszku.
    2. Mocno schłodzoną kremówkę ubić na sztywno dodając Wymieszać z posiekanymi orzechami i pokruszonym karmelem.
    3. Położyć jeden placek na tacy, posmarować masą budyniową (mniej niż połową), następnie masą śmietankową (1/2 porcji), przykryć drugim plackiem i czynności powtórzyć. Wierzch i boki cienko posmarować resztą masy budyniowej. Ciasto schłodzić w lodówce. z 2-3 godziny. SMACZNEGO.



    Brak komentarzy:

    Prześlij komentarz