Translate

niedziela, 6 października 2013

Lasange z pieczarkami i mięsem mielonym

Jedno z najbardziej znanych dań kuchni włoskiej, obok pizzy i spaghetti najbardziej znane słowo po włosku na całym świecie... :) Moja wersja nie jest light ale co tam od czasu do czasu można sobie pozwolić na małe szaleństwo... :)  Serdecznie polecam.
SKŁADNIKI
(porcja duża minimum 5 osób)
9 płatów makaronu lasagne
500 g. mięsa mielonego z szynki
500 g. pieczarek
1/2 cebuli
sól
pieprz 
papryka słodka
1 łyżeczka bazylia suszona
1 łyżeczka rozmaryn świeży
olej do smażenia
2 kuliki mozzarelli
SOS BESZAMELOWY
4 łyzki masła
3 łyzki mąki
2 szklanki mleka
sól
pieprz biały
tarta gałka muszkatołowa
SOS POMIDOROWY
1 puszka pomidorów (dałam całe)
1/2 cebuli
2 ząbki czosnku
oregano świeże
bazylia suszona
sól 
cukier
pieprz czarny grubo-mielony
olej
PIEKARNIK 180'C 45 minut
  1. Mięso mielone doprawiamy solą, pieprzem, bazylią i słodką papryką. Odstawiamy. Pieczarki myjemy i kroimy w paski, cebulę w kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej smażymy pieczarki. Nastawiamy wodę na makaron (ja go zawsze trochę obgotowuje, aby nie był twardy) gotuję makaron porcjami po 3 sztuki po 2 minuty i rozkładam na desce aby się nie posklejał. Gdy pieczarki się przesmażą dodajemy do nich cebulę i smażymy dalej, pod koniec smażenia dodajemy czosnek i rozmaryn, sól i pieprz. Zdejmujemy z gazu i studzimy. 
  2. Na oddzielnej patelni rozgrzewamy olej do smażenia mięsa. Smażymy je rozdrabniając łyżka aby nie wyszła nam zbita kula. Gdy mięso się usmaży, wyłączamy gaz i zostawiamy do przestudzenia.
  3. W garnku topimy masło, gdy się rozpuści dodajemy mąkę i mieszamy (najlepiej trzepaczką) aby powstała gładka masa. Powoli dolewamy mleko i ciągle mieszamy. Dodajemy przyprawy tj. sól, biały pieprz i gałkę muszkatołową. Gdy się podgotuje wyłączamy, od czasu do czasu mieszajmy aby nie zrobił się kożuch na wierzchu.
  4. W rondelku rozgrzewamy olej dodajemy posiekaną cebulę i smażymy z odrobiną cukru. Następnie dodajemy 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę oraz zioła (oregano i bazylię), chwilę smażymy, dolewamy pomidory z puszki, doprawiamy solą i pieprzem, zmniejszamy gaz i dusimy 10 minut mieszając od czasu do czasu, aby woda odparowała.
  5. W naczyniu żaroodpornym spód zalewamy chochelką beszamelu i układamy na nią makaron (3 płaty zmieściły się na jedną warstwę) następnie wykładamy całe mięso mielone i polewamy sosem pomidorowym. Kolejna warstwa makaronu, całe pieczarki i beszamel. Układamy ostatnią warstwę makaronu, i wylewamy sos pomidorowy, układamy mozzarelle i układamy na niej beszamel. Pieczemy 45 minut w 180'C. SMACZNEGO.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz