Translate

wtorek, 18 lutego 2014

Schab pieczony w marynacie z musztardy i ziół.

Dzisiaj pieczyste. Zamiast niedzielnego schabowego polecam dla odmiany pieczeń ze schabu. Równie soczysty i idealny na konkretny obiad. A po wystygnięciu idealny jako wędlina na kanapki :)
 SKŁADNIKI:
1kg schabu bez kości
1/2 selera
2 duże cebule
1szkl. bulionu/białego wina
Marynata:
2 łyżki musztardy rosyjskiej
1 łyżka musztardy sarepskiej
2 ząbki czosnku posiekane
1 łyżka pieprzu ziołowego
1 łyżeczka soli i pieprzu
1 łyżka majeranku
  1. Schab myjemy i osuszamy. Nacieramy solą i pieprzem i odstawiamy na minimum 2h. najlepiej na całą noc.
  2. Następnie mieszamy musztardę, czosnek i zioła i nacieramy schab dokładnie. Odstawiamy na 30 minut.
  3. W brytfance układamy grube plastry cebuli i selera. Na wierzch układamy mięso. Pieczemy w 160'C przez 2 h. pod przykryciem podlewamy co 30 minut bulionem/winem. Na ostatnie 15 minut zdejmujemy pokrywę, aby ładnie się zapiekł. SMACZNEGO.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz