Translate

środa, 12 lutego 2014

Cytrynowy makaron ryżowy z pieczarkami, papryką i ogórkiem.

Danie które robi się raz dwa trzy. Nie wymaga dużych umiejętności, ani czasu. Serdecznie polecam osobom lubiącym szybką azjatycką kuchnię.
 SKŁADNIKI
1 opak. makaronu ryżowego nitki
10 pieczarek, obranych i pozbawionych nóżek
1 papryka, pokrojona w paski
1/3 ogórka wężowego bez pestek, pokrojonego w paski
skórka otarta z połowy cytryny
sok z połowy cytryny
2 łyżki sosu sojowego jasnego
1 szczypiorek posiekany
1 łyżka sambalu Oelek
łyżka oleju do smażenia
  1. Wrzątkiem zalewamy makaron i zgodnie z instrukcją na opakowaniu po odpowiednim czasie go odcedzamy i tniemy w mniejsze paski.
  2. Na oleju podsmażamy pieczarki na złoto-brązowo, gdy się usmażą dodajemy paprykę i ogórka, skórkę i sok z cytryny, sos sojowy i sambal. Dokładnie mieszamy i smażymy ok. 2 minut. Następnie dodajemy makaron i dymkę, energicznie mieszamy i podajemy. Idealne jako dodatek do kurczaka po chińsku i innych mięs. SMACZNEGO.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz