Translate

środa, 19 lutego 2014

Gulasz z szynki z pęczakiem i brokułami.

Mięciutkie mięsko rozpływające się w ustach połączone z kaszą pęczak i brokułami z wody idealne połączenie na obiad w ciągu tygodnia. Polecam mięsożercom.
 SKŁADNIKI:
(4 osoby)
60 dag mięsa z szynki
1 szkl. wody
1 cebula posiekana w kostkę
1 łyżeczka vegety
1 łyżeczka pieprzu ziołowego
1 łyżeczka mieszanki przypraw do wieprzowiny
olej do smażenia
1 łyżka mielonego siemienia lnianego/mąki
Dodatki
pęczak ugotowany na sypko
gotowane brokuły
  1. Mięso kroimy na wąskie paski. Na patelni rozgrzewamy olej i obsmażamy mięso z każdej strony, co dwie/trzy minuty mieszamy ale nie częściej aby było w środku soczyste, gdy się podsmaży dodajemy cebulę i smażymy jeszcze 2 minuty.
  2. Zalewamy mięso wodą i dodajemy przyprawy dusimy pod przykryciem ok. 30 minut aż płyn się zredukuje po tym czasie sprawdzamy smak i dodajemy w razie konieczności sól i pieprz. Zagęszczamy łyżka siemienia lnianego/mąki i po minucie zdejmujemy z gazu. Podajemy z kaszą i warzywami z wody. SMACZNEGO.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz