Translate

piątek, 18 października 2013

Makaron z boczkiem, camembertem, chilli i czerwonym pesto.

Ulubione danie makaronowe domowników, ostre jak brzytwa i wyraziste w smaku. Idealne na jesienne mgliste wieczory bo nie tylko rozgrzewa ale też wprawia w dobry humor, co więcej jest szybkie i proste w przygotowaniu. Serdecznie polecam.

SKŁADNIKI
opakowanie 500g. makaronu Fusilloni (Patryk woli Penne)
30 dag. boczku wędzonego
1 duża cebula
5 ząbka czosnku
1 chilli z pestkami
1 opak. pesto czerwonego
1 opak. sera camembert
1 łyżeczka cząbru
szczypta cukru
2 łyżki soli
  1. W garnku gotujemy z 3/3,5 l. wody im więcej tym lepiej wtedy makaron nam się nie zlepi.
  2. Boczek, cebulę, camembert i chilli kroimy w kostkę. Drobno siekamy czosnek. Na rozgrzanej patelni smażymy boczek, możemy dać troszkę oleju, żeby szybciej zaczął się smażyć. Gdy woda zacznie się gotować mocno ją solimy. Czekamy aż znowu zacznie wrzeć i wrzucamy makaron. Gotujemy al dente ok. 8 min. Mieszajmy makaron od czasu do czasu.
  3. Do podsmażonego boczku wrzucamy cebulę, cukier i szczyptę soli. Chwilę podsmażamy, następnie dorzucamy czosnek i chilli, jak również cząber. Wszystko dokładnie mieszamy aby olejki eteryczne puściły zapach, po 2 minutach smażenia dodajemy pesto i energicznie mieszamy. 
  4. Odcedzamy makaron przerzucamy z powrotem do garnka polewamy sosem. Włączamy gaz i dodajemy pokrojonego w kostkę camemberta. Makaron podajemy po minucie mieszania, gdy ser się stopi. SMACZNEGO.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz