SKŁADNIKI
opakowanie 500g. makaronu Fusilloni (Patryk woli Penne)
30 dag. boczku wędzonego
1 duża cebula
5 ząbka czosnku
1 chilli z pestkami
1 opak. pesto czerwonego
1 opak. sera camembert
1 łyżeczka cząbru
szczypta cukru
2 łyżki soli
- W garnku gotujemy z 3/3,5 l. wody im więcej tym lepiej wtedy makaron nam się nie zlepi.
- Boczek, cebulę, camembert i chilli kroimy w kostkę. Drobno siekamy czosnek. Na rozgrzanej patelni smażymy boczek, możemy dać troszkę oleju, żeby szybciej zaczął się smażyć. Gdy woda zacznie się gotować mocno ją solimy. Czekamy aż znowu zacznie wrzeć i wrzucamy makaron. Gotujemy al dente ok. 8 min. Mieszajmy makaron od czasu do czasu.
- Do podsmażonego boczku wrzucamy cebulę, cukier i szczyptę soli. Chwilę podsmażamy, następnie dorzucamy czosnek i chilli, jak również cząber. Wszystko dokładnie mieszamy aby olejki eteryczne puściły zapach, po 2 minutach smażenia dodajemy pesto i energicznie mieszamy.
- Odcedzamy makaron przerzucamy z powrotem do garnka polewamy sosem. Włączamy gaz i dodajemy pokrojonego w kostkę camemberta. Makaron podajemy po minucie mieszania, gdy ser się stopi. SMACZNEGO.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz