SKŁADNIKI
200 g. ryżu
po garści:
marchewki pokrojonej w paski
pędów bambusa
cebuli pokrojonej w piórka
groszku cukrowego
mini kolb kukurydzy
papryki pokrojonej w paski
grzybów MUN pokrojonych w paski
po łyżce:
tartego imbiru
czosnku przeciśniętego przez praskę
sambalu OELEK
soku z cytryny
2 łyżki sosu sojowego
500 g. mięsa gulaszowego z indyka
1 łyżka powideł
2 łyżki sosu sojowego
1 łyżka sosu ostrygowrgo
2 łyżki soku z cytryny
6 świeżych śliwek
olej
po garści:
marchewki pokrojonej w paski
pędów bambusa
cebuli pokrojonej w piórka
groszku cukrowego
mini kolb kukurydzy
papryki pokrojonej w paski
grzybów MUN pokrojonych w paski
po łyżce:
tartego imbiru
czosnku przeciśniętego przez praskę
sambalu OELEK
soku z cytryny
2 łyżki sosu sojowego
500 g. mięsa gulaszowego z indyka
1 łyżka powideł
2 łyżki sosu sojowego
1 łyżka sosu ostrygowrgo
2 łyżki soku z cytryny
6 świeżych śliwek
olej
- Ryż płuczemy 3 razy, aż woda nie będzie mętna. Następnie zalewamy zimną wodą aby woda przykryła ryż i była o 1.5cm wyżej. Gotujemy ryż najpierw na dużym ogniu. Jak się zacznie gotować zmniejszamy. Nakrywamy garnek i gotujemy 15 minut, tak aby ryż całą wodę wchłoną, mieszamy co 5 minut. Po 15 minutach wyłączamy gaz i do ryżu dodajemy sos sojowy i przykrywamy.
- Warzywa kroimy jak wyżej na gorącej patelni kolejno podsmażamy cebulę, marchew, pędy bambusa, grzyby MUN, groszek, kolby kukurydzy i wszystko energicznie mieszamy. Dodajemy czosnek, imbir i sos sojowy. Na koniec dodajemy ryż i wszystko dokładnie mieszamy podlewając sosem sojowym, sokiem z cytryny i sambalem.
- Mięso z indyka nacieramy sosem sojowym, ostrygowym, powidłami i sokiem z cytryny. Na patelni na odrobinie oleju obsmażamy mięso z każdej stron; gdy się usmaży dodajemy śliwki i dusimy przez 3 minuty. Podajemy z ryżem polanym sosem ze smażenia. SMACZNEGO.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz