Translate

środa, 16 października 2013

Ryż z sosem słodko-kwaśnym

Raczej każdy z nas jadł kiedykolwiek sos Uncle Ben's o smaku słodko-kwaśnym z ryżem. Tutaj moja wersja tego sosu, który robię na zimę. Sos jest z cukinią, ananasem, kukurydzą i papryką. Serdecznie polecam.
SKŁADNIKI
3 udka/ 1 pierś z kurczaka
1 słoik sosu słodko-kwaśnego (przepis niżej)
1 cebula
1 ząbek czosnku
200 g. ryżu
2 łyżki sosu sojowego
1 łyżka octu ryżowego
1 łyżeczka cukru
garść posiekanego szczypiorku
SOS
5 średnich cebul
5 średnich cukinii
2 papryki czerwone
puszka kukurydzy
puszka ananasa
Jak to zrobić: warzywa pokroić w kostkę, dodać szklankę cukru i 2 łyżeczki soli i odstawić na 2 godziny. Potem dodać 1 szklankę octu, 1 szklankę oleju, 1 pikantny keczup, 3 małe słoiczki koncentratu pomidorowego, 1 główkę czosnku przeciśniętego przez praskę, 4 papryczki chilli. Wszystko zagotować  ok 20 minut. Gorące nakładać do słoików i pasteryzować 20 minut.
  1. Pierś/udka wrzucamy na zimną wodę i gotujemy do miękkości. Następnie studzimy i kroimy w kostkę. Doprawiamy mięso łyżką sosu sojowego i odstawiamy.
  2. Ryż płuczemy 3 razy, aż woda nie będzie mętna. Następnie zalewamy zimną wodą aby woda przykryła ryż i była o 1.5cm wyżej. Gotujemy ryż najpierw na dużym ogniu. Jak się zacznie gotować zmniejszamy. Nakrywamy garnek i gotujemy 15 minut, tak aby ryż całą wodę wchłoną, mieszamy co 5 minut.  Po 15 minutach wyłączamy gaz i do ryżu dodajemy sos sojowy, ocet ryżowy i cukier, energicznie mieszamy. Zostawiamy pod przykryciem żeby nie wystygł.
  3. Siekamy cebulę,szczypior i czosnek. W garnku rozgrzewamy olej, dodajemy cebule chwilę smażymy, dodajemy czosnek, chwilę podsmażamy i wrzucamy mięso. Gdy mięso się podgrzeje dodajemy słoik sosu i mieszamy. Zagotowujemy wszystko. Na talerzu układamy ryż, polewamy sosem, posypujemy szczypiorkiem. SMACZNEGO.
     

4 komentarze:

  1. takie pytanie bo tego sosu wyszlo bardzo duzo, czy po nalozeniu do sloikow nalezy przechowywac w lodowce czy w szafce i jak dlugo moze lezec?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ten sos należy gorący przelać do słoików i pasteryzować ok. 20minut aż zakrętki będą wklęsłe (tak jak jest w przepisie na sos). Przechowujemy sos całą zimę jak inne przetwory.

      Usuń
  2. Witam
    Jaki ocet dodajemy do sosu? (zwykly czy ryzowy? ) - nie chce cos zepsuc :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam normalny to ma być zrobione jak przetwory na zimę. :)

      Usuń