Translate

sobota, 7 grudnia 2013

Makaron penne z szynką szwardzwaldzką, czosnkiem, ziołami, papryczką peperoncini i parmezanem.

Dzisiaj przygotowaliśmy coś dla ludzi z mocnym podniebieniem, a mianowicie makaron z niewielką ilość składników, które wydobędą głębie ostrego smaku,z nutą ziół a całość okruszona tartym parmezanem. Serdecznie polecamy.
SKŁADNIKI
1 opak. makaronu penne
200 g. szynki szwarcwaldzka
2 plasterki boczku wędzonego
1 cebula
5 ząbków czosnku
1 łyżeczka suszonego oregano
1 łyżeczka suszonej bazylii
2 papryczki suszone peperoncini
sól gruboziarnista
30 g startego parmezanu
kilka świeżych pistacji 
szczypta cukru
olej do smażenia
oliwa z oliwek
  1. Nastawiamy wodę na makaron w dużym garnku. W moździerzu ucieramy papryczki, z czosnkiem, solą, łyżką oliwy i ziołami na gładką masę. 
  2. W kostkę kroimy boczek, szynkę i cebulę.
  3. Wodę na makaron gdy zacznie wrzeć mocno solimy i gotujemy makaron al dente.
  4. Na tartce ścieramy parmezan a na desce nożem rozkruszamy pistację do posypania dania.
  5. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy boczek, gdy będzie złocisty dorzucamy szynkę, obsmażamy ją dokładnie, dorzucamy cebulę i szczyptę cukru, czekamy aż się zeszkli, od czasu do czasu mieszając. Następnie dodajemy naszą utartą w moździerzu pastę i dokładnie mieszamy wszystkie składniki.
  6. Odcedzamy makaron i wrzucamy do naszych składników energicznie mieszamy, wykładamy na talerz, posypujemy parmezanem i pistacjami. SMACZNEGO.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz