Translate

piątek, 3 stycznia 2014

Roladki ze schabu.

Dzisiaj danie mięsne i bardzo lubiane przez domowników. Roladki ze schabu, zamiennie robione z ligawy wołowej ich środek skrywa ogórka kiszonego, boczek, cebulkę, parówkę oraz paprykę. Skąpane w sosie z prawdziwkami, musztardą francuską i kolendrą. Serdecznie polecam.

 SKŁADNIKI
(5 osób)
10 plastrów schabu (jak na kotlety)
2 parówki (pokrojone w słupki)
10 plastrów boczku wędzonego
3 ogórki kiszone (pokrojone w słupki)
1 cebula (pokrojona w ósemki)
1/2 papryki ( pokrojona w plasterki)
keczup 
musztarda rosyjska
sól, pieprz
garść borowików suszonych
1 szkl. wody
2 listki laurowe
2 ziela angielskie
2 łyżeczki musztardy francuskiej
2 łyżki wody z ogórków kiszonych
1/2 łyżeczki nasion kolendy
szczypta kminku 
1 łyżeczka majeranku
olej do smażenia
*dodatki kasza gryczana, ogórki kiszone
  1. Kotlety rozbijamy, solimy i pieprzymy. Smarujemy każdy keczupem i musztardą. Układamy po plasterku boczku, na to kawałek papryki, ogórka, cebuli i parówki. Zwijamy w roladki i złączamy wykałaczką. 
  2. Na rozgrzanym oleju obsmażamy roladki, z każdej strony ok. 2 minut na stronę. Następnie zalewamy wodą, dodajemy listek, ziele angielskie, grzyby i zmniejszamy gaz. Dusimy ok. 20 minut pod przykryciem.
  3. Następnie robimy sos. Wyjmujemy kilka roladek, aby mieć miejsce do wymieszania składników. Dodajemy wodę z ogórków, musztardę i energicznie mieszamy. W moździerzu ucieramy nasiona kolendry i kminek, dodajemy do sosu. Zagotowujemy dodajemy majeranek i dokładamy wyjęte roladki. Dusimy na małym ogniu jeszcze 5 minut.
  4. Podajemy z kaszą gryczaną polaną sosem i ogórkiem kiszonym. SMACZNEGO.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz