Translate

wtorek, 25 lutego 2014

Ciasto czekoladowe z kremem cytrynowym.

Ciasto, które jest specjalnością mojej siostry; jest dla fanów ciast niezbyt słodkich i cytrusowych. Nie jest zbyt trudne w wykonaniu i w sumie nie wymaga dużych umiejętności cukierniczych. Idealne do kawy lub herbaty serdecznie polecam.

SKŁADNIKI
spód czekoladowy:
4 jajka
150 g cukru pudru
45 g kakao, przesianego
  1. Jajka w temp. pokojowej. Oddzielamy żółtka od białek i ucieramy je z cukrem pudrem mikserem na jednolitą, gęstą masę.
  2. Dodajemy przesiane kakao i miksujemy.
  3. Ubijamy białka w oddzielnej misce ze szczyptą soli na sztywną pianę. Następnie dodajemy pianę do masy z kakao i jajek łyżka po łyżce i mieszamy delikatnie na jednolitą masę.
  4. Formę okrągłą 20-22cm wykładamy papierem do pieczenia, przelewamy masę i pieczemy 40 minut w 180'C do suchego patyczka. Wyciągamy gorące z piekarnika. Po wystygnięciu opadnie. Pozostawiamy je w zamkniętej tortownicy aby móc wylać krem.
SKŁADNIKI
krem cytrynowy:
pół szklanki świeżo wyciśniętego soku z cytryny
1 szklanka cukru lub więcej jeśli lubimy słodko
4 żółtka
115 g masła, w temperaturze pokojowej
1 łyżka świeżo otartej skórki z cytryny
1 szklanka śmietany kremówki 36%, schłodzonej
1/4 kostki gorzkiej czekolady, do dekoracji
  1. W garnku zagotować sok z cytryny z połową szklanki cukru. Mieszamy aż cukier się rozpuści i zdejmujemy z palnika.
  2. W misce ucieramy żółtka z pozostałą połową szklanki cukru na taką samą masę jak do ciasta. Do żółtek dodajemy przestudzony syrop cytrynowy i miksujemy na gładką masę. Następnie przelewamy całość do garnka z podwójnym dnem (taki jak do gotowania mleka) i gotujemy jak budyń, mieszając energicznie. Gdy budyń zacznie bulgotać zdjąć z palnika.
  3. Gorącą masę budyniową przelać z powrotem do miski i ubijać aż masa się całkowicie wystudzi i podwoi objętość potrwa to kilkanaście minut.
  4. Następnie dodajemy masło kawałek po kawałku i skórkę z cytryny. 
  5. W osobnym naczyniu ubijamy śmietanę kremówkę. (MOŻEMY ODŁOŻYĆ TROCHĘ ŚMIETANY DO DEKORACJI) Dodajemy ją do cytrynowej masy, DELIKATNIE wymieszamy szpatułką/drewnianą łyżka.
  6. Na wystudzony spód czekoladowy wykładamy krem cytrynowy i schładzamy w lodówce kilka godzin. Najlepiej zostawić na noc.
  7. Gdy stężej udekorować śmietaną, tartą gorzką czekoladą i skórką z cytryny.
     SMACZNEGO :)

1 komentarz: