Translate

poniedziałek, 10 lutego 2014

Grillowany czarniak w wędzonej papryce.

Lekka rybka o wyrazistym smaku wędzonej papryki, lekko pikantna idealna na obiad zamiast ryby w tradycyjnej panierce. Szybko się robi i znika w mig. :) Serdecznie polecam.
SKŁADNIKI 
(5 osób)
1 kg. czarniaka filetów
MARYNATA
100 g. miękkiego masła
2 łyżeczki wędzonej suszonej papryki( ew. olej z dodatkiem wędzonej papryki 1 łyżka)
1 łyżeczka chilli/ pieprzy cayene
2 łyżeczki słodkiej papryki
1 łyżeczka nasion kolendry utartych w moździerzu
1 łyżeczka miodu
1 łyżeczka musztardy rosyjskiej
2 łyżeczki octu winnego
sól
sok z 1 cytryny
  1. Ryby myjemy, osuszamy, mocno solimy i skrapiamy sokiem z cytryny.
  2. Masło mieszamy z przyprawami smarujemy ryby z jednej strony.
  3. Rozgrzewamy patelnię grillową, kładziemy ryby masłem do dołu, i smarujemy 2 stronę ryby.
  4. Smażymy ok. 4-5 minut z każdej strony, aż mięso będzie sprężyte.
  5. Podałam z surówką z marchewki, czosnku i majonezu. SMACZNEGO.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz