Gdy znudzą nam się naleśniki, pancakesy, gofry możemy zrobić coś szybkiego i równie pysznego. Placki z twarogu, którego wychodzą puszyste i bardzo miękkie.
Składniki 2-4 porcje
- 250 g twarogu
- 3 jajka (oddzielnie żółtka i białka)
- 1 łyżka cukru wanilinowego
- 1 łyżka cukru pudru
- 3 czubate łyżki mąki
- Opcjonalnie: odrobina skórki z cytryny/pomarańczy
PRZYGOTOWANIE
- Do miski włożyć twaróg, żółtka, cukier waniliowy i cukier puder, ugnieść widelcem na gładka masę. Dodać mąkę i otartą skórkę z cytryny, dokładnie wymieszać. Ubite białka dodać do masy serowej i delikatnie wymieszać łyżką. Na rozgrzaną, suchą patelnię najlepiej teflonową nałożyć 2 łyżki masy twarogowej, rozprowadzić łyżką po powierzchni formując placka. Smażymy partiami.
- Zmniejszyć ogień do minimum i smażyć przez ok. 2 minuty. Przewrócić na drugą stronę i powtórzyć smażenie przez ok. 2 minuty. Po każdej partii przecieramy patelnię ręcznikiem papierowym następnie powtórzyć smażenie placków z reszty ciasta.
- Podajemy z syropem klonowym i owocami u mnie borówki amerykańskie. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz