Translate

piątek, 4 stycznia 2019

Szybkie placki twarogowe.



Gdy znudzą nam się naleśniki, pancakesy, gofry możemy zrobić coś szybkiego i równie pysznego. Placki z twarogu, którego wychodzą puszyste i bardzo miękkie.

Składniki 2-4 porcje








  • 250 g twarogu 
  • 3 jajka (oddzielnie żółtka i białka)
  • 1 łyżka cukru wanilinowego
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 3 czubate łyżki mąki
  • Opcjonalnie: odrobina skórki z cytryny/pomarańczy

PRZYGOTOWANIE

  • Do miski włożyć twaróg, żółtka, cukier waniliowy i cukier puder, ugnieść widelcem na gładka masę. Dodać mąkę i otartą skórkę z cytryny, dokładnie wymieszać. Ubite białka dodać do masy serowej i delikatnie wymieszać łyżką. Na rozgrzaną, suchą patelnię najlepiej teflonową nałożyć 2 łyżki masy twarogowej, rozprowadzić łyżką po powierzchni formując placka. Smażymy partiami.
  • Zmniejszyć ogień do minimum i smażyć przez ok. 2 minuty. Przewrócić na drugą stronę i powtórzyć smażenie przez ok. 2 minuty. Po każdej partii przecieramy patelnię ręcznikiem papierowym następnie powtórzyć smażenie placków z reszty ciasta.
  • Podajemy z syropem klonowym i owocami u mnie borówki amerykańskie. Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz