Translate

czwartek, 26 września 2013

Makaronowe muszle nadziewane pieczarkami w sosie z gorgonzolą

Szybki przepis na obiad dla ludzi lubiących dania proste, syte oraz makaronowe. Wyraźny smak gorgonzoli podkreśla subtelność pieczarek oraz makaronu przez co danie proste wygląda i smakuje znakomicie. 
SKŁADNIKI
(porcja na 4 osoby)
1/2 opak. makaronu muszle
500 g. pieczarek (płukanych)
150 ml. śmietany 30%
200 g. gorgonzoli (jeśli nie lubimy dodajmy lazur)
1 mała cebula
2 ząbki czosnku
grubo mielony pieprz kolorowy
sól
tymianek świeży
listki pietruszki
masło do smażenia
  1. Nastawiamy wodę w dużym garnku i przykrywamy. Niech się zagotuje, pieczarki myjemy (jeśli są niepłukane) kroimy w paski. Cebulę kroimy w kosteczkę. 
  2. Na patelni roztapiamy masło wrzucamy cebulkę smażymy aż będzie złota i wrzucamy pieczarki. Niech się smażą ( mieszajmy od czasu do czasu). Nagrzewamy piekarnik 180'C.
  3. Do wody wrzucamy łyżkę soli czekamy aż znowu zabulgocze i wrzucamy makaron. Gotujemy 10 min. al dente (ma być półtwardy). 
  4. Do pieczarek dorzucamy tymianek i ząbek czosnku, solimy i obficie oprószamy grubo-mielonym pieprzem.  Gdy nie będzie na patelni wody wyłączamy.
  5. W rondlu podgrzewamy śmietankę (NIE GOTUJEMY), gdy będzie ciepła dodajemy wkruszony ser i lekko mieszamy, doprawiamy pieprzem i ząbkiem czosnku przeciśniętym przez praskę. Gdy ser się rozpuści wyłączamy(NIE WOLNO NAM ZAGOTOWAĆ).
  6. Makaron odcedzamy i chwile studzimy. Faszerujemy muszle łyżeczką farszu z pieczarek. Nadziane muszle układamy w naczyniu żaroodpornym wylanym 1/2 serowego sosu. Na wierzch wylewamy resztę sosu.
  7. Zapiekamy 7-10 minut aż ser się zapiecze. Podajemy z natką pietruszki. Niektórzy polewają keczupem. Sami spróbujcie powiedzcie z czym smakowało lepiej:) SMACZNEGO.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz