SKŁADNIKI
(porcja na 4 osoby)
4 filety czarniaka
1 ząbek czosnku
3 łyżki soku z cytryny
przyprawa do ryb
sól
pieprz
8 łyżek sezamu
2 łyżki mąki
4 łyżki oleju
ZIEMNIAKI PIECZONE
8 ziemniaków
5 gałązek tymianku
sól
pieprz
papryka czerwona słodka mielona
majeranek
2 łyżki olej
2 plasterki masła
SAŁATKA
główka kapusty pekińskiej
puszka kukurydzy
5 krążków ananasa z puszki
1/2 cebuli
2 łyzki majonezu
łyżka śmietany
1 łyżeczka musztardy
sól
pieprz
- Rybę osuszamy ręcznikiem, nacieramy przyprawą do ryb, czosnkiem, sokiem z cytryny oraz pieprzem i odrobiną soli (jeżeli przyprawa zawiera sól to z niej rezygnujemy).
- Nagrzewamy piekarnik do 230'C. Ziemniaki obieramy kroimy na ćwiartki, do naczynia żaroodpornego/blachy/brytfanny, wlewamy olej układamy ziemniaki, doprawiamy je tymiankiem, solą, pieprzem, papryką słodką oraz sporo ilością majeranku i mieszamy rękami, aby całe były obtoczone przyprawami, na wierzch układamy masło małymi porcjami. Nakrywamy folią aluminiową i pieczemy 35 minut. Potem odkrywamy i dopiekamy 15 minut, aby były chrupiące z zewnątrz a miękkie w środku.
- Kapustę dzielimy na liście, myjemy i suszymy. Następnie szatkujemy, wrzucamy do miski, dorzucamy posiekaną w kostkę cebulę, kukurydzę z puszki, pokrojonego w kostkę ananasa, doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy z majonezem, śmietana i musztardą. Odstawiamy do przegryzienia się.
- Na talerzu mieszamy sezam z mąką, jeśli ryba puściła sok to od razu obtaczamy ją w sezamie, jeśli nie należy obtoczyć ją w rozmąconym jajka i dopiero w sezamie, aby panierka do niej przywarła. Obtoczone filety smażymy na oleju po 2 -3 minuty z każdej strony. Układamy na talerzu, ziemniaki układamy obok i podajemy z sałatką z kapusty pekińskiej. SMACZNEGO.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz