Translate

piątek, 1 listopada 2013

Chili dogs

Dzisiaj coś z kuchni amerykańskiej a mianowicie chilli dogs. Czyli bułka do hot dogów z parówką z pysznym sosem chili, serem cheddar, cebulą i musztardą. Polecam.
SKŁADNIKI
    
1 łyżka oleju
    
1 duża cebula , posiekana
    
2 ząbki czosnku , posiekane
    
1-2 papryczki jalapeno , rozdrobnione

*Aby chili było łagodne, można dodać  ¼ szklanki posiekanej zielonej papryki zamiast jalapeno
500g. wołowiny zmielonej
350ml.
piwa lub bulionu z wołowiny
    
2 łyżki chili w proszku
    
1 łyżeczka zmielonego kuminu
    
1 łyżeczka papryki słodkiej
    
1 łyżeczka czarnego pieprzu
    
1 łyżeczka soli
    
½ łyżeczki musztardy
    
¼ łyżeczki ziela angielskiego
    
2 łyżki sosu Worcestershire
    
2 łyżki przecieru pomidorowego
    
1 łyżka octu jabłkowego
    
8 parówek
    
8 bułek do hot-dogów
    
starty Cheddar

posiekana cebula
 posiekana marynowana papryczka jalapeno
 musztarda
  1. Rozgrzać olej w garnku na średnim ogniu i dodać posiekaną cebulę . Podsmażyć około 1 minuty, aż cebulą będzie lekko przezroczysta.
  2. Dodać czosnek i jalapeno , wymieszać i gotować 30 sekund .
  3. Na wierzchu cebuli ułożyć mięso i dodać piwo. 
  4. Za pomocą łyżki rozdrobnić mięso. Następnie dodać pozostałe składniki tzn. przyprawy, chili, kumin, papryka słodka, pieprz, sól, musztardę, ziele angielskie, sos Worcestershire i przecier, OPRÓCZ octu - gdybyśmy go dodali wszystkie składniki byłby twarde . 
  5. Dusimy bez przykrycia około 1 godziny, mieszając od czasu do czasu.  
  6. Dosmaczamy solą i dodajemy ocet .
  7. Bułki podgrzewamy w piekarniku przez 2 minuty, parówki gotujemy. W bułce układamy parówkę, nakrywamy chili, posypujemy Cheddarem, cebulą, jalapenos i polewamy musztardą. SMACZNEGO.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz