Translate

niedziela, 3 listopada 2013

Pleśniak

Pleśniak ciasto uwielbiane przez wszystkich.  Jest na kruchym spodzie, z mieszanką dżemów i owoców z syropu, co więcej ma bezę z wiórkami kokosowymi i chrupiącą skorupkę z ciasta kruchego. Mimo długiego przepisu nie jest trudne do przygotowania. Najważniejsze jest aby składniki do ciasta kruchego starannie odmierzyć a miskę do ubijania białek porządnie wytrzeć, aby nie było w niej grama wody;). Serdecznie polecam jest wyśmienite.
 SKŁADNIKI
tortownica 25cm średnicy
ciasto kruche
40 dag. mąki
1 kostka margaryny
4 żółtka
proszek do pieczenia
1 łyżka cukru
2 łyżki kakao
beza
4 białka
6 łyżek cukru
1 łyżka budyniu, bądź mąki ziemniaczanej
5 łyżek wiórek kokosowych
dodatki
słoik powideł
gruszki z syropu  pokrojone w kostkę
kilka kropel olejku pomarańczowego
2 garści rodzynek namoczonych przez 15 minut we wrzątku
  1. Na stolnicę wysiewamy mąkę, kładziemy margarynę i kroimy ją nożem w kostkę, dodajemy żółtka, proszek do pieczenia oraz cukier POZA KAKAO. Wszystko dokładnie wyrabiamy aby składniki się połączyły w jednolita masę. Ciasto ma stworzyć kulę. Następnie dzielimy ciasto na pół. Jedno z polówek znowu dzielimy na pół i dodajemy do jednej z nich 2 łyżki kakao i chwilę ugniatamy aby zrobiło się jednolite. Oba mniejsze kawałki wkładamy do woreczków foliowych i do zamrażarki żeby się schłodziły, wtedy lepiej będzie nam je ścierać na tartce.
  2. Tortownicę smarujemy tłuszczem i obsypujemy mąką. pozostałą  połowę ciasta wałkujemy i układamy w tortownicy. Piekarnik nagrzewamy do 170'C.
  3. Ciasto smarujemy białkiem delikatnie pędzelkiem; cieniutka warstwa wystarczy.
  4. Powidła przekładamy do miski dodajemy do nich olejek i dokładnie mieszamy. Smarujemy nasze ciasto powidłami, posypujemy rodzynkami i układamy kawałki gruszek.
  5. Ubijamy białka mikserem ze szczyptą soli, gdy będą sztywne dodajemy cukier i dalej ubijając dodajemy łyżkę mąki ziemniaczanej i wiórki kokosowe; delikatnie mieszamy wszystko łyżką.
  6. Wyciągamy nasze kawałki ciasta z zamrażarki i na grubych oczkach tartki ścieramy na dżem ciasto czekoladowe. Przykrywamy je białkami z wiórkami a na wierzch ścieramy ciasto białe. 
  7. Wkładamy do piekarnika i pieczemy ok. 40 minut. Gdy wystygnie posypujemy cukrem pudrem. SMACZNEGO.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz