SKŁADNIKI
(2 porcje)
1/2 główki średniej wielkości kapusty pekińskiej
1 mała cebula
1 pomidor
szczypiorek
1/2 kostki sera białego (ja użyłam chudego)
Dressing:
1 łyżka octu jabłkowego
4 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżeczka miodu
szczypta kurkumy
szczypta utartych nasion gorczycy
szczypta pieprzy cayenne
sól i pieprz
po pół łyżeczki oregano i bazylii
- Kapustę myjemy, osuszamy i siekamy w drobne paski, cebulę i szczypior siekamy, kroimy pomidora w grubą kostkę. Ser albo rozkruszamy albo kroimy w kostkę (jak fetę).
- Do słoiczka dodajemy składniki dressingu, najpierw mokre do nich suche, zakręcamy słoik i energicznie mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Polewamy sałatkę i dokładnie mieszamy, gotowa po 5 minutach. SMACZNEGO!
Z dodatkiem sera białego jeszcze nie próbowałam. I dressing też fajny :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie!