SKŁADNIKI
(2 porcje)
1 woreczek ryżu basmati ugotowany na sypko
170 g. tuńczyka z puszki w sosie własnym w kawałku
1/2 papryki czerwonej
2 cebulki dymki
3 ogórki konserwowe
1/2 łyżeczki kurkumy i oregano
grubomielony pieprz
sól
1 łyżka musztardy sarepskiej
2 łyżki oliwy z oliwek
- Ryż gotujemy w osolonej wodzie na sypko. Studzimy. Przerzucamy do miski, dodajemy odcedzonego tuńczyka.
- Dodajemy pokrojoną w kostkę: paprykę, cebulę i ogórka konserwowego. Wszystko mieszamy widelcem.
- Robimy sos: mieszamy oliwę z musztardą, dodajemy kurkumę, oregano, sól i pieprz; i mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Polewamy sałatkę i dokładnie mieszamy.
- Sałatka smakuje dobrze na zimno jak i na ciepło. SMACZNEGO.
No i mam już kolejną na oku do zrobienia ;)
OdpowiedzUsuńZdjęcia może nie zachęcające ale smak zadziwi, bez ciężkiego majonezu jest naprawdę niezła.
OdpowiedzUsuń