Translate

piątek, 28 lutego 2014

LUNCHBOX: Szybka sałatka z tuńczykiem, ryżem i warzywami.

Dzisiaj propozycja sałatki do pracy/szkoły. Nie jest skomplikowana ale świetnie smakuje i można się nią najeść - a to chyba najważniejsze. Serdecznie polecam.
 SKŁADNIKI
(2 porcje)
1 woreczek ryżu basmati ugotowany na sypko
170 g. tuńczyka z puszki w sosie własnym w kawałku
1/2 papryki czerwonej
2 cebulki dymki
3 ogórki konserwowe
1/2 łyżeczki kurkumy i oregano
grubomielony pieprz
sól
1 łyżka musztardy sarepskiej
2 łyżki oliwy z oliwek
  1. Ryż gotujemy w osolonej wodzie na sypko. Studzimy. Przerzucamy do miski, dodajemy odcedzonego tuńczyka.
  2. Dodajemy pokrojoną w kostkę: paprykę, cebulę i ogórka konserwowego. Wszystko mieszamy widelcem.
  3. Robimy sos: mieszamy oliwę z musztardą, dodajemy kurkumę, oregano, sól i pieprz; i mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Polewamy sałatkę i dokładnie mieszamy.
  4. Sałatka smakuje dobrze na zimno jak i na ciepło. SMACZNEGO.

2 komentarze:

  1. No i mam już kolejną na oku do zrobienia ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Zdjęcia może nie zachęcające ale smak zadziwi, bez ciężkiego majonezu jest naprawdę niezła.

    OdpowiedzUsuń