Translate

wtorek, 25 marca 2014

Sałatka makaronowa, która znika w mig.

Sałatka, która skradła serce niejednemu smakoszowi. Połączenie makaronu z szynką, ogórkiem, kukurydzą i sosem czosnkowym. Zaczyna się od dosmaczania i zostaje jej ok 1/4 mniej niż na początku, po dodaniu sosu zapach jest fenomenalny... i co chwilę domownicy "sprawdzają" czy nie trzeba jej dosmaczyć... i tak zostaje jej 1/2 nim się obejrzymy miska z sałatką jest pusta. :) Serdecznie polecam nie jest trudna w przyrządzeniu a sos możemy doprawić jak lubimy, ważne by był lekko czosnkowy.
 SKŁADNIKI
250 g. makaronu w kształcie ryżu
30 dag. szynki w kawałku konserwowej/tostowej
1 ogórek wężowy
1 puszka kukurydzy
1/2 małej cebuli
SOS:
1 łyżka majonezu
1 łyżka jogurtu greckiego/śmietany 18%
1 duży ząbek czosnku 
sól, pieprz
lubczyk
szczypta cukru
  1. Makaron gotujemy w osolonej wodzie al dente ok. 5 minut. przecedzamy i studzimy.
  2. Szynkę kroimy w kostkę, ogórka obieramy, wydrążamy pestki i kroimy w kostkę podobnej wielkości jak szynkę.
  3. Kukurydzę odcedzamy, dodajemy do sałatki, cebulę kroimy w drobną kostkę.
  4. Składniki sosu mieszamy i dodajemy ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę, doprawiamy solą, pieprzem, cukrem i lubczykiem.
  5. Dodajemy makaron i sos, dokładnie mieszamy i zjadamy. SMACZNEGO.

6 komentarzy:

  1. Nigdy takiej nie robiłam, a zapowiada się pyszne :)

    Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Z przykrością muszę przyznać, że na jednym talerzyku się nie kończy... :)

      Usuń
  2. Kupiłam makaron w kształcie ryżu, jutro zrobię i zdam relację :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No to czekam z zaciekawieniem jaki będzie efekt.. :)

      Usuń
  3. Pyszna! Ciężko odejść od miski :) Zostało mi troszkę czerwonej papryki świeżej to wkroiłam. Dzięki za przepis! Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Właśnie bardzo ciężko odejść i to jest zgubne :) cieszę się, że smakowała.

      Usuń