SKŁADNIKI
250 g. makaronu w kształcie ryżu
30 dag. szynki w kawałku konserwowej/tostowej
1 ogórek wężowy
1 puszka kukurydzy
1/2 małej cebuli
SOS:
1 łyżka majonezu
1 łyżka jogurtu greckiego/śmietany 18%
1 duży ząbek czosnku
sól, pieprz
lubczyk
szczypta cukru
- Makaron gotujemy w osolonej wodzie al dente ok. 5 minut. przecedzamy i studzimy.
- Szynkę kroimy w kostkę, ogórka obieramy, wydrążamy pestki i kroimy w kostkę podobnej wielkości jak szynkę.
- Kukurydzę odcedzamy, dodajemy do sałatki, cebulę kroimy w drobną kostkę.
- Składniki sosu mieszamy i dodajemy ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę, doprawiamy solą, pieprzem, cukrem i lubczykiem.
- Dodajemy makaron i sos, dokładnie mieszamy i zjadamy. SMACZNEGO.
Nigdy takiej nie robiłam, a zapowiada się pyszne :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie!
Z przykrością muszę przyznać, że na jednym talerzyku się nie kończy... :)
UsuńKupiłam makaron w kształcie ryżu, jutro zrobię i zdam relację :)
OdpowiedzUsuńNo to czekam z zaciekawieniem jaki będzie efekt.. :)
UsuńPyszna! Ciężko odejść od miski :) Zostało mi troszkę czerwonej papryki świeżej to wkroiłam. Dzięki za przepis! Pozdrawiam serdecznie!
OdpowiedzUsuńWłaśnie bardzo ciężko odejść i to jest zgubne :) cieszę się, że smakowała.
Usuń